SBR Jaarrekening

Wanneer jij of jouw klant een financiering heeft of aanvraagt, heeft de bank een jaarrekening nodig om een beeld te krijgen van de onderneming. Omdat het om specifieke gegevens gaat, is het handig als ondernemingen in dezelfde taal en vorm aanleveren. Een jaarrekening, maar dan in SBR-taal. Deze SBR Jaarrekening behoort altijd door een accountant- of administratiekantoor aan de bank te worden aangeleverd. Meer weten over de SBR Jaarrekening? Bekijk onderstaande animatievideo! 

SBR Jaarrekening opstellen

De SBR Jaarrekening is de jaarrekening die banken willen ontvangen van klanten met een financiering en is een afgeleide van de inrichtingsjaarrekening. Er zijn drie soorten SBR Jaarrekeningen: rechtspersonen, rechtspersonen beperkt en natuurlijke personen. Afhankelijk van de uitstaande financiering bij de bank en/of rechtsvorm en/of grootte van je onderneming is één van de drie van toepassing. De bank ontvangt deze gegevens dan digitaal en verwerkt deze gegevens automatisch in de systemen.

Beschikt je accountants of administratiekantoor uitsluitend over een PDF-bestand en is er geen mogelijkheid om vanuit de software een XBRL-bestand te genereren? Dan kun je tegen vergoeding gebruik maken van de PDF Conversie Service van Pro Management Software. 

SBR Jaarrekening aanleveren

SBR Jaarrekening dient altijd door een accountants of administratiekantoor verstuurd te worden naar de bank. Er zijn twee opties:

SBR Jaarrekening - Sectorinformatie

Heeft jouw bank ook gevraagd naar sector specifieke informatie? Lees hieronder verder.  

Zoek een (SBR) accountants– of administratiekantoor

Wil je weten of jouw accountants– of administratiekantoor eerder via SBR heeft aangeleverd?
Bekijk hieronder het overzicht van accountants op de website van SBR Nexus.

Vraag je dienstverlener om voor jou data aan te leveren

Vul hieronder je eigen gegevens en de gegevens van je accountants of administratiekantoor in. Hij of zij ontvangt per email bericht van jouw verzoek om een SBR Jaarrekening aan te leveren bij de bank. 

Vraag je dienstverlener

Over jou
Over je dienstverlener
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Overzicht van Softwarepakketten

Een SBR Jaarrekening kan opgesteld worden in een softwarepakket met de functionaliteit SBR Jaarrekening. Voor het aanleveren van een SBR Jaarrekening moet je als accountants- of administratiekantoor beschikken over een portaal met de mogelijkheid tot het aanleveren van een SBR Jaarrekening óf gebruik maken van de aanlevermogelijkheid via Mijn Data, Mijn Business (middels Eherkenning). In onderstaand overzicht staan de softwarepakketten die beschikken over deze functionaliteiten en/ of portalen.

Staat jouw softwarepakket er niet tussen? Neem dan contact op via deze link. 

SoftwarePortalen met functionaliteit verzendenBT13FT14FT15FT16SBR AssuranceSBR Jaarrekening Natuurlijk persoonSBR Jaarrekening Rechtspersoon beperkt SBR Jaarrekening Rechtspersoon Uitgebreid

Wat is een SBR Jaarrekening?

De bank heeft gevraagd om digitaal gegevens aan te leveren met behulp van SBR. Bijvoorbeeld omdat je een financiering aanvraagt of een lopende financiering hebt bij de bank. Voorheen gebeurde dit veelal door het delen van bijvoorbeeld PDF of Excel bestanden. Het digitaal aanleveren van gegevens past binnen de toenemende digitalisering en behoefte aan data van banken.

Gegevens in een bronbestand, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsadministratie, kunnen worden gekoppeld aan een taxonomie, waardoor gegevens op eenvoudige wijze kunnen worden (her)gebruikt voor verschillende soorten rapportages aan uitvragende partijen, zoals overheidsinstellingen, toezichthouders en banken. Het voordeel voor banken is dat deze informatie automatisch kan worden verwerkt in de systemen.

Waarom moet ik een jaarrekening in SBR formaat aanleveren?

Banken zijn belangrijke gebruikers en aanleveraars van financiële (verantwoordings-) informatie. Ze hebben deze informatie nodig om hun klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen met betrekking tot de financiering van ondernemingen en voor het beheer van leningen en kredieten (portefeuillemanagement). Daarnaast zijn bancaire instellingen, mede ingegeven door ECB-richtlijnen, verplicht om een gedegen risico-inschatting te kunnen maken en inzicht te kunnen verstrekken in de leningenportefeuille en de onderliggende zekerheden. Hiervoor hebben de banken kwalitatief juiste (verantwoordings)rapportages nodig.

De data die met behulp van SBR wordt verzonden wordt geautomatiseerd in het systeem verwerkt en hoeft niet handmatig doorgevoerd te worden. Door deze automatisering zijn de banken in staat nauwkeurigere risico-inschattingen te maken op basis van kwalitatieve (bron)data.

Welke SBR Jaarrekening moet ik aanleveren?

De SBR Jaarrekening is een jaarrekening met specifieke gegevens die banken graag willen ontvangen van klanten met een financiering. In de brief die jij van je bank ontvangt met het verzoek om de SBR Jaarrekening aan te leveren, staat vermeld welke SBR Jaarrekening bij jouw situatie van toepassing is. Geef dit door aan jouw accountant of administratiekantoor.

Er zijn 3 typen SBR Jaarrekening:

  • SBR Jaarrekening Natuurlijke Personen
  • SBR Jaarrekening Rechtspersonen
  • SBR Jaarrekening Rechtspersonen beperkt
Wat is het verschil tussen een SBR Jaarrekening en een publicatiestuk voor de KvK?

Het publicatiestuk voor de KvK is een beperkte dataset afkomstig uit de Inrichtingsjaarrekening, de SBR Jaarrekening is een kopie van deze dataset met (afhankelijk van het type SBR Jaarrekening) aanvullende velden die ook afkomstig zijn vanuit de inrichtingsjaarrekening.

Wie kan een SBR Jaarrekening ontvangen?

Je kunt je SBR Jaarrekening nu al delen met banken, financiers en instellingen voor inkomensbeoordeling, binnenkort is het ook mogelijk om je data te delen met niet-financiele instellingen. Kijk hier voor een actueel overzicht van de ontvangende organisaties.

Op zoek naar meer informatie?

Wij helpen je verder!
Keuzehulp